
Wat is fasciatherapie?
Fasciatherapie is een specialistische behandelwijze in de fysiotherapie. Fascia betekent bindweefsel; alle bindweefsels die hiermee verbonden of betrokken zijn. Het is een flexibel netwerk dat zich door het hele lichaam verspreidt, van de huid tot aan tussen de spieren, organen en botten. Fascia speelt een belangrijke rol in de stabiliteit, mobiliteit en functies van het lichaam. Ieder mens heeft zijn eigen lichaamsbouw en voorkeuren van bewegen. Omdat ieder mens op z’n eigen manier bewegingen maakt, ontwikkeld iedereen op zijn of haar eigen manier beweeg-ketens in het bindweefsel.
Bij Fasciatherapie worden weefsels op een gerichte manier effectief in beweging gezet. Hierdoor komen de spieren, pezen, gewrichten – inclusief de banden, gewrichtskapsels en bindweefsel – weer in de juiste spanningsverhoudingen. En in de natuurlijke houding; de klachten en geïrriteerde weefsels zullen dan kunnen herstellen. Fasciatherapie is gericht op het terugbrengen van een gezonde spanningsverhouding in de weefsels. Gezond bindweefsel is van het grootste belang voor het kunnen bewegen, de uitvoer van lichaamsprocessen, het verdelen van krachten, voeding van weefsel en het ervaren van een gezond lichaam.
Tijdens de intake worden de gevolgen en oorzaken van de klachten onderzocht en geïnventariseerd. Er wordt een Fascia Functie Onderzoek gedaan. Op basis hiervan wordt er een fasciatherapeutische diagnose en behandelplan opgesteld. In praktijk fysiotherapie Dieze Oost kunt u daarom een compleet en kwalitatief hoogstaande behandeling verwachten. Relatief snel en langdurig, duurzaam resultaat zijn onze doelstellingen. Er wordt ruim aandacht besteedt aan de compensaties en hoe je daar mee om kunt gaan om herhaling van klachten te voorkomen. Er worden verschillende technieken gehanteerd: taping, manuele therapie, triggerpointtechnieken, diepe dwarse massage, manuele release en tool-assisted release technieken. Hierbij zullen verschillende concepten ingezet kunnen worden: bijv. Active Release Techniques, Mylogenics, Anatomy Trains, Myofascial Release, Deep Tissue Massage en Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM).
Naast de implementatie van deze technieken vormt actieve oefentherapie/revalidatie/gericht trainen een belangrijke pijler in het traject. Actief bewegen, neuromusculaire activatie is voor een gezonde spanningsverhouding en gezond bindweefsel essentieel. Fasciatraining is gericht training met oog voor de beweegketens vanuit de Fascialeer.
Voor het mentale aspect van de klachten kunnen verschillende vragenlijsten worden ingezet. Hierdoor kan gerichter gekeken worden naar de invloed hiervan op de klachten. Hier kan dan bijv. pijneducatie of kunnen ademhalingstechnieken voor worden ingezet.
Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan Fasciale klachten. U kunt hierbij o.a. denken aan een: operatie, distorsie, (sub)luxatie, contusie, trauma, (partiële)ruptuur, fractuur, verrekking, overbelasting en onderbelasting, compensatie, zenuwinklemming. Samenvattend fysieke stress, echter ook mentale stress kan een factor zijn in de oorzaak van klachten.
Fasciatherapie valt onder een normale behandeling fysiotherapie en er zijn geen extra kosten aan verbonden. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie zal dit onder de normale behandeling fysiotherapie vergoed worden door uw verzekeraar. Indien u niet verzekerd bent voor fysiotherapie gelden de daarvoor in de praktijk geldende tarieven fysiotherapie. (zie tarieven Fysiotherapie Dieze Oost)
Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan Fasciale klachten. U kunt hierbij o.a. denken aan een: operaties, distorsie, (sub)luxatie, contusie, trauma, (partiële)ruptuur, fractuur, verrekking, overbelasting en onder-belasting, compensatie, zenuwinklemming. Samenvattend fysieke stress, echter ook mentale stress kan een factor zijn in de oorzaak van klachten.
Voor meer informatie kunt u ook kijken op voorfascia.nl
Welke klachten zijn te behandelen met fasciatherapie?
- Spierklachten
- Klachten aan de buik/romp
- Ribklachten
- Sportklachten
- Rugklachten
- Nekklachten
- Vormen van hoofdpijnklachten
- Whiplashklachten
- Schouderklachten
- Gewrichtsklachten
- Krachtsverlies
- Gevolgen van artrose
- Arm, elleboog, pols en hand klachten
- Heup, knie, enkel en voet klachten
Specifieke aandoeningen: ACNES, POCNES, Syndroom van Tytze, EDS of Fibromyalgie.
Laat het ons weten
Vragen, opmerkingen of een afspraak maken?
E-mail ons via info@zwollefysio.nl, bel ons op (038) 45 46 22 1 of gebruik onderstaand formulier.