Parkinsonpatiënten krijgen bokslessen in Goes

Jeannette van der Sman en Jan Dingemanse hadden waarschijnlijk niet gedacht dat ze ooit nog eens met elkaar op de vuist zouden gaan.  Toch stonden de Goesenaren zaterdag met bokshandschoenen tegenover elkaar. De ziekte Parkinson bracht hen samen in het Omnium voor een speciale training van Fysiotherapie Ter Weel en Boxing Goes.

 

Na een uurtje staat bij Jan het zweet op zijn voorhoofd. De opdracht die hij en Jeannette van trainer Selim Okkali heeft gekregen is pittig: ze moeten afwisselend volgens een bepaald schema met de linker- en rechtervuist elkaars stoten opvangen. ,,Aan mijn bovenlichaam mankeert niks, maar door de Parkinson heb ik problemen met mijn evenwicht.”

Bij iedere patiënt manifesteert de ziekte zich anders, vertelt Jeannette. ,,Bij mij is de coördinatie tussen links en rechts lastig geworden.” Net als Jan vindt de bokstraining pittig, maar ondanks dat bevalt het wel. ,,Je gaat toch op zoek naar iets om te kunnen doen en dan is dit wel leuk”, vindt ze.

Leuker

Dat is precies wat Ankie Verstelle van Ter Weel hoopte. ,,Oefeningen waarbij je je arm naar boven moet doen, vervelen na drie keer. Dit is leuker en kunnen patiënten daarom langer volhouden.” Met boksen kan Parkinson niet worden gestopt. Maar door oefeningen  en medicijnen kunnen patiënten bepaalde dagelijkse vaardigheden, zoals fietsen langer volhouden.

Selim had net een speciale workshop voor Parkinson-patiënten gevolgd toen Ankie hem benaderde.  Na de eerste training wil hij best vaker met deze doelgroep werken. ,,Voor sommigen is het wel iets te zwaar, maar daar kun je op inspelen door de keuze van de trainingspartner.” Afhankelijk van interesse van andere patiënten, krijgen de bokslessen voor Parkinsonpatiënten een vervolg.

(Bron: PZC.nl. Joeri Wisse Laatste update: 16-09-18, 11:29)

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published. Required fields are marked *