Dry Needling Therapie

Wat is dry needling

Dry needling is een behandeltechniek in de fysiotherapie en maakt gebruik van een dunne droge (acupunctuur) naald zonder medicatie toe te voegen. Dry needling is dus geen injectie. Daarom heet het ook ‘dry’ needling. Een droge naald en geen injectienaald. Dry needling wordt gebruikt om pijn en stijfheid ontstaan in spieren op te heffen. Triggerpoints –‘knopen’-  in spieren veroorzaken deze pijn/stijfheid.

Dry needling is een techniek die gebaseerd is op neurofysiologische en anatomische principes. In normaal Nederlands betekent dit dat: dry needling is gebaseerd op de werking en stofwisseling van ons zenuw- en spierstelsel. En de invloed die dit heeft op ons functioneren. De anatomische kennis van het menselijk lichaam en de werking van spieren en gewrichten is een fundamentele basis van dry needling.

Sinds 2005 worden Dry Needling opleiding vanuit Canada in Nederland gegeven.

Hoe werkt dry needling

Door de ‘dry needle’ in te brengen op specifieke punten – triggerpoints – vermindert de interne spierspanning direct. Bewegingsbeperkingen en pijn zullen daardoor snel en langdurig kunnen verminderen.

De naald wordt kortdurend ingebracht en heft door de korte diepere werking in de spier de pijn en beweginsbeperking op. Triggerpoints in spieren noemen we vaak een ‘knoop’ in een spier, deze veroorzaken lokale pijn in spieren maar ook op afstand van de knoop. De fysiotherapeut zoekt deze plaatsen uit om te weten waar de oorzaak van de klacht zich bevindt. Dan kan een goed dry needle behandelplan opgesteld worden.

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

  • Spierklachten: Dry needling is geschikt voor klachten die zich vanuit de spieren uiten.
  • Sportblessures: Dat kunnen spierklachten zijn maar ook bewegingsbeperkingen ten gevolge van (sport)blessures in spieren of het verminderd functioneren ten gevolge van een blessure.
  • Hoofdpijnklachten: Dry needling is ook geschikt bij vele vormen van hoofdpijn. De gespecialiseerde dry needling fysiotherapeut kan u daar goed in voorlichten.
  • Kaakproblemen: Ook kaakproblemen en gebitsproblemen kunnen vanuit de werkende kaak- en kauwspieren goed behandeld worden met dry needling.
  • Gewrichtsproblemen: door een verminderd spierfunctioneren kunnen klachten zich in een gewrichtsgebied uiten.
  • Rugpijn: door hooggespannen spieren kunnen rugklachten ontstaan en met dry needling goed verholpen worden.

De fysiotherapeut zoekt altijd samen met u uit of deze klachten specifiek in aanmerking komen voor een dry needling behandeling. Door goede inventarisatie en analyse kan dry needling geadviseerd worden. Omdat de triggerpoints in spieren de basis vormen van de klachten kan het dus ook zijn dat er bewegingsbeperkingen in gewrichten zijn. Een specialistisch onderzoek van de fysiotherapeut is dus noodzakelijk of uw bewegingsbeperking, spierpijn of blessure in aanmerking komt voor een dry needling behandeling.

Hoe ontstaan klachten waarvoor dry needling in aanmerking komt?

Door verkeerde bewegingen, vertillen, sportletsels of een ongeval kan een spier een triggerpoint krijgen waarvoor dry needling in aanmerking komt.

  • Verkeerde houdingen tijdens werk of in de auto;
  • Schouder en nekklachten kunnen ook reden zijn van specifieke spierklachten die voor dry needling in aanmerking komen;
  • Na gips en brace behandeling evenzo;
  • Zwakke enkel/kniebanden kunnen overbelasting in spieren veroorzaken;
  • Na een operatie of een botbreuk of een ongeval kunnen spieren ook klachten geven die met dry needling goed te verhelpen zijn;
  • Sportklachten zoals hamstringsklachten, liesblessures en hardloopblessures zijn goed te behandelen met dry needling na specifiek onderzoek van de fysiotherapeut.
  • Ook stress en depressie kunnen dergelijke spierklachten veroorzaken;
  • Net als te strakke kleding of het verkeerd dragen van rugzakken en tassen.

Is dry needling pijnlijk / gevaarlijk / bijwerkingen

Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort ‘spierkramp’  gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan. Wel kan er na een behandeling een soort tijdelijke spierpijn ontstaan die door rekken en oefeningen vanzelf weggaan. Het is een normale reactie van de spier op de behandeling.

De therapeut zal nooit in de buurt van aderen of slagaders dry needling toepassen. Evenmin op plekken waar zenuwbanen lopen. Er geldt een strikt behandelbeleid in gebieden rond de longen en andere kwetsbare structuren zodat er geen enkele kans op schade zal zijn. Dry needling is een uitermate veilige behandelmethode.

Bijwerkingen kent dry needling niet. Door de dry needling kan er soms een klein bloedvaatje in de huid geraakt worden maar dit leidt nooit tot bloedingen. Bij lokale scherpe pijn tijdens de behandeling zal de therapeut ook nooit de dry needling op dat punt voortzetten. De therapeut zal altijd uitgebreid de behandelmethode met u doornemen en hygiene en desinfectie staan zeer hoog in het vaandel.

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.

  • Bij dry needling werkt de fysiotherapeut direct in op het bewegingsapparaat;
  • Pijn in spieren en/of bewegingsbeperking zijn een indicatie voor dry needling;
  • Bij dry needling gaat het om het deactiveren van de spierknopen;
  • De fysiotherapeut zoekt deze ‘knopen’ / triggerpoints manueel op;
  • Na een operatie of een botbreuk of een ongeval kunnen spieren ook klachten geven die met dry needling goed te verhelpen zijn;
  • Bij dry needling gaat het om één naald met een vaak diepere en kortdurende interventie;
  • Bij dry needling is de follow up fysio-, manueeltherapie e/o medical taping en uiteraard bewegings/houdingsadvies en coaching;
  • Kennis van anatomie en stofwisseling (fysiologie) is een vereiste bij dry needling.

Bij acupunctuur gaat het vaak om een energetische behandeling met vele indicaties, dus niet alleen spier/beperkingsklachten. Daarbij is de werking van de vrijgekomen endofirne om klachtenvermindering te krijgen van belang. Via zogenaamde meridianen heeft acupunctuur zijn werking.  Bij acupunctuur worden vaak meerdere, oppervlakkiger en langduriger naalden geplaatst. In de follow up maakt men dan vaak gebruik van kruiden en de basis van acupunctuur is de chinese geneeskunde.

Hoeveel dry needling sessies heb ik nodig?

Dry needling is een snelle en efficiënte behandelmethode. Zowel voor sporters als niet sporters en afhankelijk van welke klachten behandeld worden zijn een paar behandelingen al voldoende. Tussen de drie en zes behandelingen volstaan vaak positief. Dit is afhankelijk van de uitgebreidheid van de klachten. Omdat dry needling een langdurig effect heeft en een goede follow up door fysiotherapie, manueel therapie, medical taping en coaching is regelmatige herhaling ook niet nodig.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met mijn verzekering bij dry needling?

Dry needling valt onder een normale behandeling fysiotherapie en er zijn geen extra kosten aan verbonden. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie zal dit onder de normale behandeling fysiotherapie vergoed worden door uw verzekeraar. Indien u niet verzekerd bent voor fysiotherapie gelden de daarvoor in de praktijk geldende tarieven fysiotherapie. (zie tarieven fysiotherapie Dieze Oost)

Voordelen en nadelen van dry needling

De voordelen van dry needling zijn groot. Dry needling is een snelle en adequate behandelmethode bij de genoemde klachten die gerelateerd zijn aan het interne spierfunctioneren.

Nadelen zijn er niet. Voor dry needling geldt altijd een strikt protocol van handelen en toepassing. Bij twijfel word er geen dry needling toegepast. Dry needling kent duidelijke indicaties en contra-indicaties. Daar houden wij ons strikt aan, zonder uitzondering.

Ervaringen en reviews van dry needling

Komt nog indien aanwezig.

Waarom dry needling bij Fysiotherapie Dieze Oost?

Onze fysiotherapeuten Rogier van Luijk en Jacqueline van Faassen zijn geregistreerd dry needling therapeuten. De praktijk werkt ook samen met tandheelkundigen en tandartsen voor patienten met kaak/gebitsgerelateerde klachten. Door de jarenlange ervaring en uitgebreide expertise in fysiotherapie, manueel therapie, coaching en sport zijn er al zeer veel patienten met succes behandeld. Persoonlijke aandacht, vertrouwen en professionaliteit zijn kenmerkend voor onze praktijk.

Afspraak maken

Voeg een reactie toe

Your email address will not be published. Required fields are marked *