Manueel Therapie

Wat is manueel Therapie?

Manuele fysiotherapie is een specialistische behandelwijze in de fysiotherapie.Ieder mens heeft zijn eigen lichaamsbouw en voorkeuren van bewegen.Omdat ieder mens op z’n eigen manier bewegingen maakt richt de manueel therapie zich juist op de bewegingen en houdingen die het lichaam van nature gewend is te maken.

Bij manueel therapie worden gewrichten op een rustige manier doelgericht in beweging gezet. Hierdoor komen de gewrichten – inclusief de banden, gewrichtskapsels en bindweefsel – weer in de juiste spanningsverhoudingen en in de natuurlijk houding; de klachten en geïrriteerde weefsels zullen dan herstellen.

Bij ons in Fysiotherapie Dieze Oost staan kwaliteit en de patiënt te allen tijde centraal.

Wat en hoe gaat een behandeling manueel therapie?

Tijdens de intake worden de oorzaken en gevolgen van de klachten geïnventariseerd. De manueel therapeut inventariseert tijdens de eerste keer de klachten en jouw gezondheidstoestand. Röntgenfoto’s, MRI’s of andere scans kunnen daarbij van belang zijn. De bewegingen en houdingen worden uitgebreid bekeken en getest zodat alle voorkeurshoudingen en bewegingen goed in kaart kunnen worden gebracht.

Op basis van al deze gegevens wordt een manueel therapeutisch behandelplan opgezet. Daarbij staat de patiënt bij ons in Fysiotherapie Dieze Oost altijd centraal. Tijdens de behandeling worden meerdere gewrichten behandeld omdat een gewricht altijd onderdeel uitmaakt van een bewegingsketen. Er worden gecontroleerd sturende bewegingen gemaakt om de natuurlijke bewegingen van de gewrichten te kunnen herstellen.

Er zijn verschillende vormen van manuele therapie. In onze praktijk Fysiotherapie Dieze Oost maken we gebruik van de artrokinematische mobilisatietechnieken, waaronder ook Mulligan therapie valt. Het doel van de manueel therapeutische behandeling is dus het herstellen van het natuurlijk evenwicht van de bewegingen van gewrichten.

Uiteraard kijkt de manueel therapeut naar de oorzaak van de ontstane beperkingen of irritaties in de gewrichten. Oorzaken kunnen ook verband houden met de mentale gezondheid. Er wordt ruim aandacht besteedt aan de compensaties en hoe je daar mee om kunt gaan om herhaling van klachten te voorkomen. In praktijk fysiotherapie Dieze Oost kunt u daarom een compleet en kwalitatief hoogstaande behandeling verwachten. Relatief snel en langdurig, duurzaam resultaat zijn onze doelstellingen.

De behandeling duurt meestal een half uur maar kan soms meer tijd in beslag nemen. De manueel fysiotherapeut bespreekt dit samen met jou.

Voor wie is manuele therapie bestemd?

Manuele therapie is voor iedereen geschikt die te kampen heeft met bewegingsbeperkingen in gewrichten. Ongeacht leeftijd. Omdat iedereen z’n eigen bouw, houdingen en mogelijkheden van bewegingen heeft kijkt de manueel therapeut specifiek naar deze aspecten. Pijn, beperkingen in bewegingen en/ of houdingen zijn dus een indicatie om naar manuele therapie te gaan. Uiteraard kijkt de manueel therapie vooraf of deze behandelmethode manuele therapie geschikt voor je is.

Welke klachten zijn te behandelen met manuele therapie?

Manueel therapie wordt zeer aanbevolen bij de volgende klachten:

 • Rugklachten;
 • Nekklachten;
 • Vormen van hoofdpijnklachten;
 • Gevolgen van artrose;
 • Hernia, ischias;
 • Whiplashklachten, gevolgen van aanrijdingen;
 • Schouderklachten;
 • Arm, hand, polsklachten, computer/ muisarm klachten;
 • Heup, knie en enkelklachten;
 • Sportblessures;
 • Duizeligheid;

Vraag gerust naar specifieke mogelijkheden indien je andere klachten ondervindt en het niet zeker weet of deze in aanmerking komen voor manuele therapie.

Wanneer geen manuele therapie?

Indien er sprake is van een contra indicatie geven wij geen manuele therapie. Tijdens de intake of een informatie gesprek zullen we dit duidelijk communiceren.

Vergoedingen manueel therapie en fysiotherapie

De vergoedingen van de therapie zijn afhankelijk van de door jouw gekozen zorgverzekering. Fysiotherapie Dieze Oost heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Behandelingen worden vergoed vanuit het aanvullende pakket in de zorgverzekering. Voor de tarieven verwijzen we naar de website ‘tarieven’

Ervaringen en reviews van Manueel therapie

Komt nog indien aanwezig.

Waarom manueel fysiotherapie bij Fysio Dieze Oost Zwolle

Professioneel, deskundig, persoonlijke aandacht, veiligheid en vertrouwen  zijn kenmerkend bij Fysio Dieze Oost, ook in de manueel therapie

Afspraak maken